torstai 3. maaliskuuta 2016

Sanat tärkeitä järjestösektorille

Sosiologit totesivat 1970-luvulla, että aina kun jotakuta tuetaan, tuettava menettää kykynsä saavuttaa itsenäisen pärjäämisen ja selviytymisen, ja hänestä tulee riippuvainen. Siksi ei pitäisi tukea ketään ja siksi meidän pitäisi kolmannella sektorilla tiedostaa tämä asia jatkuvasti ja saada tukeminen pois teksteistämme. Olen omissa teksteissäni käyttänyt vertaistuen sijasta vertaisuutta, vertaistoimintaa ja vertaisryhmää. Tämä vertaisuus on todella loistava keksintö, se toimii hienosti ja on ongelmaton. 
 
Korjaantuminen tulee teksteihini ja ajatteluuni sekä psykoterapiasta että lääketieteestä. Lääketieteessä on käynnissä tutkimus ja keskustelu, jossa on jo todettu, että sellaista kuin sairautta ei lainkaan ole, on vain vikoja. Vikojen hyvä puoli on se, että ne voivat korjaantua. Sen vuoksi paranemisesta puhuminen on hiukan vanhanaikaista. Pitäisi puhua korjaantumisesta.

Minä olen tällaisen siirtymävaiheen merkeissä käyttänyt molempia sanoja rinnakkain, kuten tässäkin tekstissä. Se vaatii vähän vaivannäköä, mutta kuulijoiden, lukijoiden oivallusketjut pääsevät liikkeelle ja etenemään. Monet ovat sanoneet, että korjaantuminen on parempi ja oikeudenmukaisempi termi.

Nämä lääketieteen tutkimukset ovat lähteneet liikkeelle uuden tieteenalan epigenetiikan helmoista äskettäin. Psykoterapiassa tämä on jo vanhaa tuttua. Psykiatrit ovat viitisen vuotta sitten onnistuneet kirjoittamaan psykoterapian vanhat totuudet tieteeksi, niin että nyt tätä on myös psykiatrian huipulla. Suomessakin Psykiatriyhdistyksen huipulla on Tampereen psykiatriajohtaja Klaus Lehtinen tehnyt juuri näissä asioissa uraa uurtavaa työtä (Pirkanmaan sairaanhoitopiiri). Maailmalla näitä tutkimuksia on tehty jo paljon, ja uran uurtaja on ollut Bruce H Lipton, lääkäri, mikrobiologi, lääkäreiden kouluttaja, josta Wikipedia antaa valitettavan kehnon esittelyn. 
 
Korjaantumisen luonnonilmiöt korjailevat myös vikojen kasautumia vika vialta, ja jopa aika nopeata tahtiakin. Tästä asiasta on jo saatu sellaisia tuloksia, että vikojen korjaantuminen nopeutuu paljon jos potilas, asiakas, päätyy siihen, ettei ole enää minkään menneisyyden vanki, ei edes geneettisen, ja heittäytyy ajatuksissaan suuren luonnon syliin. Nämä kaksi asiaa löytyivät kaikilta tutkituilta parantumattomiksi sairauksiksi luulluista korjaantuneilta Liptonin tutkimusryhmän analyyseissa. Ollaankin siinä käsityksessä, että tällainen ajattelu nopeuttaa kaikkea korjaantumista.


-Juha Korkee on mielenterveysaktivisti ja ajattelija, joka on Tuusulan Seudun mielenterveysyhdistys TUUMI ry:n jäsen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti