maanantai 18. tammikuuta 2016

Kypärä päähän ja rohkeasti virtaan

Minulla on kaksi intohimoa: koskimelonta ja järjestötyö. Koskimelonnassa on vauhdin hurmaa, siinä tutustuu mukaviin ihmisiin, saa hien pintaan ja joutuu joskus melomaan hetken vastavirtaan. Järjestötyön arki on samanlaista. Vauhtia ja tekemistä riittää ja matkan varrella saattaa olla yllättäviä pyörteitä. Jos kaadun, olenko veden varassa yksin?

Ensimmäinen asia, joka koskimelonnan alkeiskurssilla opetetaan, on se, että matkaan lähdetään aina reskuttajan kanssa. Reskuttaja on kaveri, joka auttaa sinua pääsemään takaisin kajakkiin ja jatkamaan matkaa, jos kaadut. Hän tuo turvaa ja voi auttaa uuden opettelussa.

Tämän tulisi olla ensimmäinen oppi myös järjestötyössä. Tee yhteistyötä. Jokainen meistä on erityisosaaja jossain, mutta harva kaikessa. Kun toimit yhteistyökumppanin kanssa, opit häneltä ja osaamisesi kasvaa. Mitä useampi yhteistyökumppani, sitä laajempi osaaminen ja useampi idea saadaan käyttöön. Esimerkiksi tapahtuman järjestämisessä tämä voi tarkoittaa resurssien säästämistä, monipuolisempaa ohjelmaa ja enemmän osallistujia.


Yhteistyö on merkityksellistä erityisesti vaikuttamistyössä. Mitä laajempi joukko asian takana on, sitä todennäköisemmin viesti kuullaan ja huomioidaan. Tämä korostuu tulevaisuudessa, kun toimijat ovat entistä suurempia. Yhden yhdistyksen on vaikea päästä vaikuttamaan esimerkiksi suuryrityksen, kuntaliittymän tai sote-itsehallintoalueen asioihin.

Jos yhdessä tekeminen on sinulle uutta, kuinka lähteä matkaan? Etsi potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Varaa tarpeeksi aikaa, sillä onnistuneen yhteistyön perustana on luottamus. Opettele lukemaan virtaa. Löydä reitti, jonka kautta pääset todennäköisimmin kaatumatta perille. Kun keskityt matkaan, sen kohtaamisiin ja yllätyksiin, pääset samalla iloitsemaan uusista maisemista.

Vaikeimpia tällä matkalla ovat vedenalaiset kivet, joita ei näe. Näitä ovat esimerkiksi toimijoiden erot reagointinopeudessa, erilaiset viestintätavat tai toisistaan poikkeavat odotukset yhteistyöltä. Ne saattavat pysäyttää matkasi hetkeksi. Ne saattavat kaataa sinut tai yhteistyökumppanin. Ei hätää, olette toistenne reskuttajia ja huolehditte siitä, että matka jatkuu yhdessä.

Pian huomaat, miten antoisaa yhteistyö on. Sinä ja yhteistyökumppani jännitätte yhdessä, onnistuuko toiminta niin kuin on suunniteltu, pääsettekö perille ja saavutatteko määränpään. Pohditte ja teette asioita yhdessä, autatte väistämään kiviä, teette vaikuttamistyötä saman asian puolesta. Nautitte matkasta. Kun saavutatte tavoitteen, iloitsette siitä yhdessä, ja se yhteistyössä on parasta: onnistumisen riemu.

Yhteistyön ja onnistumisen iloa vuodelle 2016!




Alicia Perho on Yhdistysverkoston toiminnanjohtajan sijainen ja aloitteleva koskimeloja. Tällä hetkellä hän treenaa järjestövaikuttamista ja eskimokäännöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti