maanantai 26. lokakuuta 2015

VETOOMUS: Yhdistykset ja kuntalaiset tarvitsevat kokoontumispaikan




Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto ry on lähestynyt Järvenpään kaupungin päätöksentekijöitä oheisen kirjeen muodossa antaakseen päättäjille taustatietoa myyntilistalle päätyneen Sahan koulun kiinteistön nykyisen vuokralaisen toiminnasta. Kirje on lähetetty Järvenpään kaupungin hallituksen jäsenille sekä valtuustoryhmien puheenjohtajille 22.10.2015.


Arvoisa Järvenpään kuntapäättäjä, vetoamme Teihin, jotta yhdistysten aktiiviselle toiminnalle olisi jatkossakin toimitila. Viitaten kaupungin hallituksen kokouksen 3.11.2014 §256 hyväksymään tasapainottamisohjelmaan ja sen kohtaan A) Omaisuuden myynti (s. 81), haluamme tuoda esiin muutamia huomioita liittyen Sahan koulun kiinteistön vuoden 2017 myyntiaikeisiin, sekä antaa taustatietoa myyntilistalle päätyneen Sahan koulun kiinteistön nykyisen vuokralaisen toiminnasta. 
 
Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto ry on toiminut Järvenpään kaupungin vuokralaisena Sahan koulun kiinteistössä vuodesta 2010 alkaen tarjoten tukea Järvenpäässä ja Keski-Uudenmaan alueella toimiville järjestöille. Yhdistysverkosto myös kehittää toimialueen vapaaehtoistoimintaa ja edistää eri toimijoiden yhteistyötä ja verkottumista toimiala- ja sektorirajat ylittäen.

Yhdistysverkoston toiminta tukee monin tavoin Järvenpään kaupungin toiminta-ajatusta asukkaiden hyvän elämän turvaamiseen liittyen sekä yhteisöjen toimintamahdollisuuksien edistämiseen (Kestävän kasvun ja hyvinvoinnin strategia 2014-2015). 

Yhdistysverkosto on kasvava sosiaali- ja terveysalan yhdistysten alueellinen yhteistyöjärjestö, jolla on 44 jäsenjärjestöä (liite 2). Jäsenjärjestöissä on henkilöjäseniä n. 26 000, joista n. 10 000 asuu Keski-Uudenmaan alueella. Jäsenjärjestöissä on sairaus- ja diagnoosipohjaisia potilasjärjestöjä sekä kaikille avoimia mm. vapaaehtoistoimintaa organisoivia kansalaisjärjestöjä, jotka tekevät tärkeää ennaltaehkäisevää ja kriisityötä mm. perheiden ja ikääntyneiden parissa. Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto ry:n perustoimintaa rahoittaa pääasiassa Raha-automaattiyhdistys ry (RAY) yli 100 000 euron vuosibudjetilla.

Lars Sonckin suunnittelema, historiallisesti arvokas Sahan koulu on ollut luonteva paikka järjestöjen toiminnalle ja kohtaamiselle. Se tarjoaa iltaisin ja viikonloppuisin esteettömät, tunnelmalliset ja hyvien kulkuyhteyksien varrella olevat tilat esimerkiksi vertaisryhmille, luennoille, hallituksen kokouksille, toimintaryhmille sekä vapaaehtoisten työnohjaukseen ja virkistäytymiseen. Noin puolet Yhdistysverkoston jäsenjärjestöistä on ottanut Sahan koulun omaksi tukikohdakseen. Vuoden 2015 tammi-syyskuussa alueen yhdistykset ovat kokoontuneet Sahan koululla 117 kertaa. Jäsenyhdistysten kokoontumiset ovat tavoittaneet 937 kävijää, muiden yhdistysten ja yksityishenkilöiden järjestämät tilaisuudet 210 kävijää ja Yhdistysverkoston järjestämä toiminta ja tapahtumat 1677 kävijää.

Mikäli Sahan koulu myydään, pyydämme, että Yhdistysverkostolle ja kaikille muille talon toimijoille osoitetaan paikka, joka täyttää mm. tärkeät esteettömyys- ja sijaintivaatimukset. Toivomme, että keskustelua sopivista ratkaisuista käydään avoimesti yhteistyössä.
Yhdistysverkosto muistuttaa myös, että jos mahdollisten Sahan koulun korvaavien tilojen kustannukset nousevat nykyisestä tasosta, Yhdistysverkoston on hyvissä ajoin neuvoteltava asiasta rahoittajan kanssa. Käytännössä seuraavan vuoden toimintakustannusten muutoksista tulee keskustella rahoittajan kanssa viimeistään edeltävän syyskuun aikana.

Toimitilojen osalta olemme pohtineet tulevaisuuden näköalaa, jossa nykyisen kaltaista toimitilaa ei olisi ja koonneet siihen liittyvät vaikutukset (liite 1). Pyydämme teitä tutustumaan materiaaliin.

Keskustelemme mielellään kaikista ratkaisuvaihtoehdoista.

Alicia Perho, vs. toiminnanjohtaja, 045 138 4262
Soile-Maria Linnemäki, yhteisökoordinaattori, 045 129 7029

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti